WC dromen

Wc dromen horen in de categorie van de meest voorkomende dromen zoals vallen, examendromen of achtervolgd worden. Deze dromen hebben er nog wel eens een handje van de dromer verward, of met hevige emoties (bijvoorbeeld walging), achter te laten.

Waarom droom je van een wc? Symbolisch gezien staat de wc voor het je ontdoen van (psychische) last. Op de wc ontdoe je je van dat wat je niet langer nodig hebt. Plassen staat hierbij meer symbool voor emotionele ontlasting, ontlading en ontgifting. Wanneer er in je droom poep voorkomt staat dat voor het kunnen loslaten van dingen die zwaarder te verteren zijn en een intenser proces (door je lijf) hebben doorgemaakt.

Wil je weten wat jouw specifieke droom betekent? Neem dan contact met me op of kijk voor de mogelijkheden bij persoonlijk consult.

Als je droomt dat je niet naar de wc kunt of op de een of andere manier wordt tegengewerkt heeft dat vaak te maken met het niet kunnen ontlasten. Mogelijk onderdruk je je eigen behoeften, of is het niet mogelijk om aan je behoeften te voldoen. Je moet af van iets dat je tot ballast is geworden, maar het lukt niet.

Wc dromen worden soms ook geassocieerd met seksualiteit. Het schoonmaken van een vies toilet kan bijvoorbeeld duiden op het verdwijnen van een preutse houding. Ook kan het wegspoelen van de ontlasting staan voor middelen die ons tot beschikking staan voor het zich ontdoen van negativiteit.[1]

Het kan zijn dat de wc droom op zichzelf al orde schept in dat waar je je van wilt ontlasten, door in de nacht de balans op te maken. Soms vraagt zo een droom echter om verder actie.

Als je een wc droom hebt gehad, let dan goed op de gevoelens die je in de droom hebt. Deze zeggen veel over de manier waarop je de droom kunt interpreteren. Was er walging, angst, had je in de droom last van veel schaamte, of voelde je juist heel erg onder druk staan?

Hieronder een mooie afsluiter over wc dromen van Mirjam Tirion en Nanske Kuiken op dromenuitleg:

Naar de wc gaan stinkt, maar houdt ons gezond. Zo ook je uitspreken waar nodig, je te ontdoen van lasten van anderen die je mogelijk draagt, je te ontdoen van niet reële verwachtingen en beelden over jezelf. Het is eng, maar ook bevrijdend. Het maakt een stuk lichter en vrijer!

[1] Pamela Ball (2001). Droom Encyclopedie. Amsterdam: Forum

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *