Vliegen

Ik ben aan het vliegen en ik voel me heerlijk vrij, als een open ruimte. Ik vlieg op hoge snelheid boven de uitgestrekte oceaan. De lucht is zachtblauw en streelt mijn lichaam. Het is heerlijk en zo vlieg ik een poosje rond. Ineens komt er een gedachte in mij op: “Ik vlieg!” Ik begin vaart te minderen, maar heb het niet direct door. Vervolgens komt er nóg een gedachte op: “Kan ik dit wel, kan ik wel vliegen?” Ik voel iets in mijn buik kriebelen, ik voel me niet meer helemaal vrij. Pardoes verlies ik mijn gewichtsloosheid en val als een baksteen naar beneden, richting het oppervlak van de immens uitgestrekte oceaan. Ik voel een angst ontstaan in mijn middenrif, tussen mijn borst en buik en ik word steeds zwaarder. Ik val in het water en zak heel snel loodrecht naar beneden. Ik voel paniek opkomen bij de gedachte dat ik dit niet ga overleven. Ik heb totaal geen controle meer en blijf zakken naar de bodem. Dan komt er vanuit het diepe duister van de oceaan onder mij een enorme walvis met grote kracht omhoog, recht op mij af. “Dit is het”, denk ik. “Nu is het met me gedaan.” Maar tot mijn grote verrassing schept de walvis mij met haar neus en duwt me met volle kracht omhoog. Omhoog en omhoog, tot ik voorbij het wateroppervlak kom. Ik stop met denken en vlieg de lucht in, samen met de walvis.

Vliegen in je dromen is heerlijk. Dat staat voorop!

Het is een gevoel dat bijna niet te beschrijven is. Een gevoel van vrijheid, gewichtsloosheid en zonder beperkingen. Vliegen is magisch.

Wanneer we vliegen experimenteren we met onze eigen krachten. We wenden onze energie aan om dingen te overstijgen. Soms vliegen we op eigen kracht, soms met een hulpmiddel zoals vleugels, een vliegend tapijt of een motor. Zo kun je vliegen zien als een manier om je moeilijkheden te overstijgen, of als een manier om even los te komen van alle beperkingen waar je je in het dagelijks leven mee moet verhouden.

Wil je weten wat jouw specifieke droom betekent? Neem dan contact met me op of kijk voor de mogelijkheden bij persoonlijk consult.

Vliegen kan staan voor het leven los van verantwoordelijkheden. De manier waarop we in onze dromen vliegen zegt iets over hoe wij in het dagelijks leven in staat zijn om ons door alle beslommeringen heen te manoeuvreren, en vrij te blijven van de zorgen en problemen die dagelijks op ons af komen.

Soms weerspiegelt een vliegdroom de manier waarop je vrij bent in het leven, het kan ook juist een droom zijn om je te helpen herinneren aan de vrijheid die je ter beschikking staat. Je kunt jezelf afvragen of je je teveel zorgen maakt, misschien wat meer dingen los moet laten.

Je kunt je ook afvragen of je juist een beetje te veel vrijheid neemt. Zou het kunnen dat je iets verwaarloost, waar je mogelijk meer aandacht aan zou moeten besteden?

Denk maar aan het mythische verhaal van Icarus, welke vleugels van was aangemeten krijgt en ontsnapt aan gevangenschap. Hij kan hierdoor in vrijheid vliegen. Maar zijn hoogmoed wordt hem uiteindelijk fataal: hij vliegt te dicht bij de zon, waardoor zijn vleugels smelten.

He who binds to himself a joy, does the winged life destroy; But he who kisses the joy as it flies lives in eternity´s sunrise.

-William Blake

Vliegen helpt je om een breder overzicht te hebben. Het biedt een ruimer perspectief of, zoals in het engels zo mooi gezegd, een birds eye view.

Wanneer je vliegt op je bed of een magisch tapijt dan mag je ervan uitgaan dat er een bijzondere boodschap in je droom schuilt, welke voorspelt dat er positieve vooruitzichten en veranderingen aankomen. Het is een droom die jouw aandacht wil trekken met magie en sprookjesachtige taferelen. Jouw innerlijk weten is je aan het voorbereiden op iets dat belangrijk is voor jou, door je mee te nemen op een magische vliegreis.

Mijn advies bij vliegdromen? Lekker van genieten!

Spreekwoorden en gezegdes over vliegen

 • Hoger willen vliegen dan men kan
 • Willen vliegen eer men vleugels heeft
 • De pan uit vliegen
 • De vogel over het net laten vliegen
 • Er een laten vliegen
 • Hij ziet ze vliegen
Photo by Gladson Xavier from Pexels

3 comments

 1. Lieve Ienke,
  Ik wil even zeggen dat deze droom over het vliegen erg goed is .
  Het is een mooie droom als je zo vrij kunt zijn als een vogel. Hoe kan ik hem dromen ?
  Deze filosofie van vrijheid vind ik erg interessant!!
  niet alleen omdat het een mooie droom is, maar ook een essentie geeft van waar het uiteindelijk om gaat.
  Ik herken het zo wat je schrijft,
  MOOI HOOR !
  Het grappige is dat ik toevallig een boekje heb gelezen van ; schrijver Richard Bach. Jonathan Livingston Seagull. uit 1970. Een ongelooflijk goed boekje over een meeuw die vliegen niet
  alleen maar beschouwd als een functioneel middel maar als levensdoel.
  Het verlangen naar onbeperkte vrijheid in de mens.Om dingen te verbeteren ( als de mens bereid is te leren )
  Een mens is niet beperkt in ruimte en tijd.
  de essentie van het boek is eenvoudig.
  Volg je hart !!
  Ienke! veel succes met alles wat op je pad komt
  Fred

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *