Aal

Een aal (paling) is een bijzonder wezen. Het is slangachtig met een glibberige huid die relatief glad is. De aal heeft een dikke huid en kan heel oud worden, de oudst bekende is zelfs 85 jaar geworden (volgens Paling.nl) . De aal is lang, slank en beweegt op een organische manier door het water. De aal leeft in wateren met een modderbodem.

In de Wildwood tarot, een prachtig Keltisch kaartendeck en handboek over Oud Engelse, esoterische en druïdische kennis wordt de aal als volgt beschreven (vrije vertaling):

“De aal is een wijze beschermer. Volgens Ierse mythen, kunnen bepaalde alen in een wapen veranderen, wanneer ze door de juiste krijger worden gehanteerd. Cu Chulainn, een van de oudste Ierse mythologische  helden, had een speer genaamd Gae Bolga, welke deze naam had ontleend aan de aal.

De aal kan een boodschap brengen over het bereiken van je doel met een puur hart en integriteit. De aal brengt fantasie en introspectie, op haar zoektocht naar unie en samenkomen. Ze komt in tijden waarin je op een persoonlijke reis gaat, waarbij jouw visie je verder kan helpen. Bij elk keerpunt dat de aal maakt worden diepe gevoelens op expressieve wijze geuit.

De aal kan een charmant, cultureel en galante persoonlijkheid voorstellen. Een gevoelige visionair, met een emotionele huishouding. Zij kan ook verleidelijk zijn, een smooth-talker. Een player die de trucjes kent. Soms staat de aal voor een verslaafde fantast die graag in de eigen (verzonnen) wereld blijft hangen.

De aal kan in de droom wijzen op het verlangen naar de kracht voor emotionele overtuiging. Een wens om samen te komen, tot een akkoord met iemand. Hierbij kan het gaan over het promoten van harmonie, of duidt de aal bijvoorbeeld op een zaak waar vals wordt gespeeld of vreemd wordt gegaan.”

Als totemdier staat de aal volgens sommigen voor het verlangen naar het leven dat je werkelijk wenst; dat wat jouw levensdoel vervult, de reden dat je leeft.

De aal navigeert door de omgeving op haar gevoel en ontvangt wat er wordt geboden op haar reis onderweg. Wanneer de aal in je dromen komt kan het betekenen dat je een bevestiging krijgt over het pad dat je bewandelt. Het is aan jou om te beslissen wat de aal je probeert te vertellen, hoe voelt de droom aan, wat doet de aal? Zet stappen, maar wees behoedzaam en vooral bewust. Wees niet bang, ook niet om af en toe even pauze te houden en af te stemmen op jezelf en wat je werkelijk verlangt.

De aal kan dus staan voor een nieuw begin. Ze leeft in het vertrouwen dat wat ze nodig heeft om te overleven er ook zal zijn. De aal is aaltijd 😉 op de juiste plek, op het juiste moment.

Naast de gewone aal bestaat er nog zoiets als de wonderbaarlijke sidderaal.

Taalassociaties bij dromen over een aal:

 • Zo glad als een aal
 • Aan elke goede visser ontsnapt wel eens een aal
 • Hij is te vangen als een aal bij de staart.
 • Als de zalm gevangen is, zoo zuigt hem de aal uit

Vragen die je jezelf kunt stellen als je over de aal droomt:

 • Waar ben ik in mijn leven?
 • Welke richting wil ik uit?
 • Word ik misschien voor de gek gehouden?
 • Hou ik mezelf of een ander voor de gek?
 • Waar lopen mijn emoties hoog op?
 • Is er iets dat met gevoel en voorzichtigheid wil worden geuit?
 • Waar in mijn leven ben ik op naar samenwerking?
 • Is er iets waar ik me door aangetrokken voel?

Heb je na alle info op deze pagina nog steeds niet het gevoel (lees ook Je weet het wanneer je het voelt!) dat je aal in de droom meer betekenis voor je heeft gekregen?

Hier dan een leuke tip:

Als je tijd hebt en even alleen kunt zijn, trek je dan terug. Zorg dat je je comfortabel voelt, je kunt eventueel op bed gaan liggen, en zorg dat je niet gestoord wordt. Sluit dan je ogen en haal je droom weer voor de geest. Probeer de droom zo levendig mogelijk terug te halen en neem even de tijd om de beelden op te laten komen en op je in te laten werken. Als je de aal in de visualisatie van je droom ziet kun je vervolgens aan de aal vragen wat ze jou vertellen wil, of te zeggen heeft in de droom. Je kunt ook gewoon vragen waar ze symbolisch voor staat.

 

Veel plezier!

 

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *